Spotkań moc! Krynica-Zdrój z rewizytą u grupy z Powiatu Limanowskiego
Seniorzy w terenie! 7 osób z Krynicy Zdroju przyjęło zaproszenie grupy z Powiatu Limanowskiego, by złożyć rewizytę i wymienić się informacjami, przykładami dobrych praktyk oraz pomysłami na aktywację osób 60+. Program wydarzenia był bardzo interesujący i inspirujący.

Kryniczanie mieli okazję pospacerować po lokalnym parku, pełniącym funkcje rekreacyjne, kulturalno-koncertowe i integrujące społeczność oraz porozmawiać o dostępnych i współorganizowanych w Limanowej wydarzeniach prosenioralnych. Okazało się, że Limanowa w ostatnim czasie bardzo aktywnie rozwija ofertę dla osób w jesieni życia, w co zaangażowani są realnie sami zainteresowani. Po odwiedzeniu Muzeum Regionalnego Ziemi Limanowskiej wraz z jego interaktywnymi wystawami – przyszedł czas na posiłek w budynku obecnego Starostwa Powiatowego, gdzie stosunkowo niedawno mieścił się lokalny …browar i winiarnia. Rynek, opowieści o najciekawszych wydarzeniach w tym miejscu oraz Bazylika w Limanowej i plac koronacyjny – to były kolejne punkty programu, przygotowane przez grupę limanowską.

Niemniej najwięcej zachwytów i pytań pojawiło się podczas wizyty w Limanowskim Domu Kultury, który po kompleksowym remoncie jest imponującym miejscem wielu wydarzeń artystyczno-społecznych, a na co dzień gości i umożliwia podejmowanie różnych aktywności seniorom. Odwiedzone sale do zajęć grupowych, widowiskowo-koncertowe, warsztatowe – zrobiły na uczestnikach solidne wrażenie. Ze względu na artystyczne zaangażowanie obu grup – pojawiło się kilka pomysłów, co jeszcze można zrobić w Limanowej, a co można próbować przeszczepić do Krynicy. Na finał wszyscy zasiedli w wygodnych fotelach, podziwiając kunszt i profesjonalny warsztat grupy teatralnej „Co się stało?” przy LDK w Limanowej, która wystawiała w tym dniu spektakl z obszaru czarnej komedii filozoficznej „Zaświaty, czyli czy pies ma duszę?” w reżyserii Janusza Michalika.

Pełni wrażeń, naładowani nowymi pomysłami oraz zainspirowani olbrzymią, pozytywną energią seniorów z Powiatu Limanowskiego, a także przekonani, że projekt Fundacji Dzień Dobry „Jestem seniorem – działam z wigorem” to piękna przestrzeń do wzajemnego rozwijania i utrzymywania aktywności – seniorzy z Krynicy odjechali do swoich domów. To był naprawdę dobry dzień.

Inicjatywę grupy senioralnej z Kamionki Wielkiej zrealizowano w ramach projektu  „Jestem Seniorem działam z wigorem! Liderzy 60+”, który jest prowadzony przez Fundację Dzień Dobry. Projekt dofinansowany ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025.