Czy znasz swojego sąsiada? Inicjatywa „Konwalii”

Stowarzyszenie Gospodyń „Konwalia” w Małej Wsi w ramach projektu „Jestem Seniorem, Działam z Wigorem” zorganizowało Festyn – Powitanie lata – pod hasłem „Czy znasz swojego sąsiada?”.

Podczas imprezy zapewniono uczestnikom wiele atrakcji i konkursów z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Można było sprawdzić swoje siły podczas przeciągania liny,  a także wiedzę o regionie i piłce nożnej. W trakcie imprezy mogliśmy wysłuchać zaprzyjaźnionej Grupy Pań z Klubu Seniora przy Świetlicy Wiejskiej w Męcinie, które zaśpiewały „Polskie kwiaty” oraz opowiedziały o pięknym obrzędzie wypiekania chleba. Dużą popularnością cieszył się konkurs plastyczny „Moja Mała Wieś” oraz konkurs wianków z ziół i kwiatów polnych. Stowarzyszenie Gospodyń „Konwalia” w Małej Wsi pozyskało sponsorów na darmową watę cukrową i dmuchane zjeżdżalnie. Dodatkowo – dzięki wsparciu wolontariuszy dzieci mogły pomalować twarze oraz otrzymać różne balonowe postacie. W ramach realizowanego zadania Stowarzyszenie Gospodyń „Konwalia” w Małej Wsi zapewniła wszystkim obecnym na festynie darmowe wyżywienie (kiełbaski z grilla, kaszanki, boczki, chleb ze smalcem, a także słodkie przekąski) i napoje.

Inicjatywę grupy senioralnej z Małej Wsi zrealizowano w ramach projektu  „Jestem Seniorem działam z wigorem! Liderzy 60+”, który jest prowadzony przez Fundację Dzień Dobry. Projekt dofinansowany ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025.